Vainikas

Įrašas po didelio laiko tarpo

Darbai nestojo, tiesiog nepildžiau blog’o. Taisau situaciją: Taigi…

dar 2017m. pradėtas kelti sienas reikėjo užbaigti. Darbai vyko monotoniškai, bet viskas judėjo į priekį. Taisyklė jokio samdyto darbo vis dar galioja. Pats maišai skiedinį, pats pjauni blokelį, pats dedi jį į vietą, pats padarai taip, kad tas blokelis ten taisyklingai ir būtų padėtas.

Kiek pamenu tos  vasaros klimatas buvo gan palankus statyboms, tad taip bedėliodamas ir priėjau iki pirmo aukšto sienų galo. Beliko pertvaros. Pertvarų pamatą dariausi jau po išorinių sienų iškėlimo, bet principas tas pats kaip ir pagrindinio pamato.  Nesamdžiau tik grąžto bobcat’o. o polius gręžiau rankiniu grąžtu, bet gavosi gan neblogai.( 1,5 m.gilio, 30 cm storio. Pertvaras nusprendžiau lipdyti iš silikato arko M12 blokelių. Kodėl buvo toks pasirinkimas nepamenu bet visai nesigailiu (kodėl tolimesniuose įrašuose).

2017m. dėl asmeninių priežasčių  statybos vyko vangiai. Buvo padaryta tikrai nedaug, faktiškai net nebaigiau pirmo aukšto. Kadangi artėjo žiema, sienų mūrą teko gelbėti nuo gamtos stichijų. Tam puikiai pasitarnavo ruberoidas, laukų akmenys ir nuo pamatų liejimo likę skydai. Viską reikėjo kažkaip konservuoti žiemai.

2018 turėjau atsigriebti. o tą pradėjau daryti dar ankstyvą pavasarį. Manęs laukė trys žiedai, perdanga ir užbaigti mūro darbus. perdangą pasirinkau senamadiškai iš gelžbetonio plokščių. Ją užsakiau tame pačiame “Blokelių centre“ kur ir mūro sienas. Ir šį kart mane ši firma nenuvylė. Pagamino pagal mano matmenis per 3 savaites, taip pat ir sumontavo už  simbolinę kainą.

Pirmas žiedas  tik aplink gyvenamosios dalies perimetrą, ir perdaga:

Ir video:https://www.youtube.com/watch?v=eHnFYGt-Bng&feature=youtu.be

va čia ir išlindo pirmas “liaupsusas“ dėl patirties nebuvimo perdanga užsakiau per visą mūro perimetrą, nepaliekant bent dviejų sienos kraštinių ją apmūryti blokeliais. Žodžiu klaida, bet ką padarysi. Gausiu iš vidaus gręžti į perdangos plokštės ertmę ir ją užpurkšti  šiltinimo medžiagą. Šį savo broką pastebėjau dieną prieš atvežant perdangos plokštes, tad kažką pakeist jau buvo vėlu.

O toliau viskas vyko gan sklandžiai, tik kad kylant namui į viršų mūryti darėsi vis sunkiau.  Reikėjo galvoti apie pastolius ( tam puikiai tiko europaletės, bei išvirtę beržai miškelyje) bei karts nuo karto suaugdavau ir tėvuko pagalbos.

Taip bedirbant liepos antroje pusėje mūras baigtas.

Nepamiršiu to jausmo kai padėjau paskutinį bolkelį į vietą. Nors buvau vienui vienas gan garsiai sušukau “yes“. Nors namas nėra didelis, bet geras jausmas stovėt prie statinio (nors ir griaučių) kurį pats sukūrei .

Vasara dar tik buvo įpusėjus, o planų dar turėjau daug…..

Reziumuojant:

  • Džiugu, kad liko tik trys nepanaudoti blokeliai, tad mano skaičiavimai buvo tikslūs.
  • Nauja įdomi patirtis
  • Geras jausmas užbaigus pradėtą darbą
  • Ir kaip sako vienas žvejys iš tv geras laikas praleistas gamtoje

 

 

 

4 komentarai “Vainikas

  1. Viskas kaip pas mus… tarp berželių, iš tokių blokelių, savom rankom 🙂
    Ir peržiemojo be stogo sėkmingai 😉
    M12 geriausi pertvarom – ir šilumą akumuliuoja ir garsą izoliuoja. Tik rozetes sunkau dėlioti…
    Į perdangos plokštę purkšti nėra jokios prasmės. O galus, jei įmanoma, apšiltinti PIR plokštėmis su aliuminiu – jos šiltesnės už vatą lyg 1.5 karto.

    Patinka

  2. Mano manymu yra padaryta klaida darant vainiką. Jūs darėte virš visų sienų ar taip patys sugalvojot ar konstruktorius buvo nubraižęs. Nes man toks vaizdas kad nėra įvertintas rekuperacijos vamzdynas jeigu jį vesite po žiedu labai sužemės lubos.

    Patinka

  3. Sveiki,

    Esu konstruktorius ir techninis prižiūrėtojas.
    Noriu pasidžiaugti bandymais ir noru padaryti viską savomis rankomis, tačiau yra keletas grubių klaidų. Norėčiau kad kiti statytojai, kurie skaito nedarytų taip kaip šito blogo autorius:
    1. Saramų pjaustyti negalima. Matoma nuotraukoje kad pusė sąramos perpjauta išilgai. Draudžiama pažeisti apatinę armatūrą.
    2. Perdangos plokštės negali remtis šonu. Jos remiasi tik galais (Matoma nuotraukose).
    3. Perdangos plokštės turėti atramų per vidurį ar kitur negali. Negalima remti ant vidinių, nelaikančių pertvarų. Spėju, kad atremta, nes monolitinis žiedas ant pertvarų išlietas be reikalo.
    4. Statykite patys, tačiau vadovaukitės konstrukcijų projektu. Architektai pateikia tik tūrius ir vaizdus, o ne konstrukcijas.
    5. Statybos vadovai privalomi ne šiaip sau, pirkite ne tik parašus, bet ir konsultacijas.

    Patinka

    • dėkui už pastabas.
      Dėl antro sutinku, tą pripažinau aprašyme. šiuo metu plokščių išorinės ertmės jau užpildytos šiltinimo medžiaga.
      dėl trečio, jos ir nesiriama. remiasi galais tik į išorines sienas. nuo pertvarų žiedo iki perdangos plokštės apie 1-2 cm. žiedą pertvaroms išliejau vien dėl to kad spyrus i sieną nesijaustų jokio vibravimo. (iki tol minimalus buvo)
      Gal galite plačiau pakomentuoti pirmą punktą, ką turėjote omenyje

      Patinka

Parašykite komentarą