Stogas

Stogą pradėjau montuoti vos tik baigiau mūro sienas. Prognozės buvo pesimistiškos, nesitikėjau kad pačiam man pavyks tai padaryti. Pradžioje susimodeliavau stogo  konstrukcijos 3d vaizdą, kiek ir ko man reikės. Medienos laukti nereikėjo, visos man reikiamo storio lentos buvo pražystamo žmogaus lentpjūvėje. gegnės 0.050,20, mūrlotai, 0,150,15, kelios lentos 0,50,15m, balkiams,  grabėstai (berods) 0.050.01 bei “makaronai“ jau ir nepamenu diametrų.

 

Visą medieną su tokia priekaba susivežėm per du kartus.

Stogo darbai prasidėjo nuo mūrlotų, bei kraigo balkių. Mūrlotai buvo jau išpjauti,  tai su jais problemų nebuvo. Imi brūsą, keli ant jau žiede įbetonuotų armatūrų su srėgiu, keli paukštelėjimai su kuvalda,  tada matosi kur reikia pragręžti, norint įnerti į vidų. Čia viskas kaip ir aišku, apart to, kad jie baisiai sunkūs, ir be gervės pagalbos, faktiškai dviese ar tryse pasidaryti  lasai sunku.   Kraigo balkį dariau taip: sutapatinau dvi lentas,  jas sutvirtinau varžtais, ir dar kaip patarė lentpjūvės savininkas,  tvirtumui prieš jas suveržiant, į tarpą užpurkšti “makroflex“. Gegnes dėjau kas 60 cm. Viską tvirtinau ne vinims, o specialiais varžtais, kurie man pasirodė daug patikimesni, nei vinys.

Baigus tvirtinti gegnes, pradėjau kaip sako pirmą stogo sluoksnį, t.y temti plėvelę, bei “makaronų“ ir grebėstų susikalimas (čia jau naudojau vinis). Idėja tokia: svarbiausia sulyginti apatinius gegnių galus. Tada atsipjauni reikiamo ilgio difuzinę plėvelę (mano atveju ji buvo dar ir abiems galais klijuojama), tempi į viršų, prišaudai skrebėmis. Atsipjauni plėvelės storio “makaronus“ ir prikali prie gegnės. Išsirinkti skardą nebuvo, lengva, nes visos firmos siūlo savo produkciją kaip pačią geriausią, bet aš šio atveju nusprendžiau dėti laiko patikrintą rukki firmos monterrey profilį,  Jo atstumas tarp bangų yra 35cm, tad ir gerebėstai (apart pirma eillė nuo apačios) buvo po 35 cm tarp lentų vidurio. Užsakius skardą teko palaukti apie 3 sav, kol pagamins.. Čia jau teko prašyti giminaičio pagalbos, kuris man tą skardą per kelis savaitgalius ir susuko.

Tokio vaizdo jau nesinorėjo palikti žiemoti, tad dar užsakiau ir langus. bei duris, kad būtų galimą treobelę užrakinti. Langams ir durims  nusprendžiau eur. nepagailti ir užsakau 3 kamerų vokiškų profilių langus ir duris  atitiknaknčis a+ energetinio naudingumo klasę. tad žiemą prastovėjo taip:

Kaip ir minėjau bijojau šių darbų, bet kaip ir kiti mano kelyje, jie buvo pradėti, imti ir padaryti.

PS čia foto, ir priežastis kodėl 2017 statybos buvo faktiškai sustojusios.

Kaip matot – triguba laimė  🙂

8 komentarai “Stogas

    • Žinau kad reikėjo, bet žiema jau į nugarą alsavo, nebuvo kada. O išspręsiu paprastai, teks tuos kelis lapus atsukti, leisti žemyn, apšiltinti sieną, ir susukti atgal, lygiai į tas pačias skyles kur buvo. Tik tokį sprendią matau.

      Patinka

  1. Yra medienos klijai, kurie pleciasi ir nepalyginamai tvirtesni uz makrofleksa, bet vizualiai panasus. Kleiberit PUR vadinasi. Savo stoge tokius naudojau. Tik isspaudziant klijus, negalima leisti kad i buteliuka patektu oro, nes sudzius ir teks ismest.

    Patinka

  2. Kiek šiltinsite fasadą? Ir kodėl gegnę lauke glaudėte prie sienos? Reikėjo palikti tarpą nuo sienos, kuris lygus apšiltinimo sluoksnis + keli cm, kad užarmuot. Dabar gegnę reikės laidoti putplastyje, o pakalimams chalturinti kažka prie sienos.

    Patinka

Parašykite komentarą